Povești

Vacanţă magică alături de Zvârluga Aurie

„Copil frumos, îţi pot îndeplini trei dorinţe pe negândite. Nici nu ştii când prima se va transforma în realitate, când o vei trăi pe a doua şi când te vei bucura de cea de-a treia”, spuse Peştişorul Auriu când Prâslea îl prinse în plasa cu care îşi exersa dibăcia la pescuit.

Apa în care băiatul scufunda de zor plasa, în speranţa că în afară de cutii de suc şi pietricele se va agăţa şi altceva, trecea prin spatele casei bunicilor şi îi era uşor să se strecoare prin portiţa al cărei zăvor dădea de veste mereu când copilul ieşea pe prund. Scârţîia foarte tare, ca o bătrână supărată pe vecinele gureşe, iar Bunul nu voia deloc să taie glasul zăvorului, ştiind că astfel îl va putea urmări pe Prâslea când o va zbughi la scăldat. Numai că puştiul cu păr auriu găsise cutia cu vaselină şi-i închise glasul zăvorului, bucuros că măcar o zi va putea sta liniştit pe malul apei. Bunicul oricum avea treabă cu nişte bagaje („De ce oare?”), Buna migălea în bucătăria de vară şi umpluse deja masa cu clătite („Cine va mânca atâtea?”), aşa că băiatul era stăpân peste toată ziua.

„Trei dorinţe?”, repetă copilul spusele Peştişorului Auriu, devenit printr-o fericită întâmplare prietenul lui.

Apa i-l adusese în plasă tocmai când se gândea că tare bine ar fi dacă ar avea un prieten. De când se terminase şcoala şi venise la bunici, Prâslea se simţea singur. Părinţii erau departe, în Ţara Mare unde îi chemase căpitanul unui vas uimit de priceperea lui Tati de a mânui vapoarele cu care oamenii mergeau în croazieră. Deşi vorbeau în fiecare zi, glumeau şi uneori chiar simţea stropii de apă pe care Tati îi arunca pe ecranul calculatorului, ca să se bucure şi Prâslea de călătoriile de pe mările lumii, copilului îi era dor de ei. I-ar fi plăcut şi lui să alerge pe prund, să joace fotbal, să mănânce clătite şi să bea laptele pe care Mami îi turna în căniţa dimineaţa şi chiar îi promitea în gând că va mânca tot din farfurie, dar uite că nu era posibil. „Contractele, dragul meu, ne ţin departe”, spunea Tati şi băiatul ştia că acele hârtii preţioase asigurau taxele la Şcoala Scumpă, taberele peste hotare, şcoala unde învăţa în fiecare vară cum să zboare printre nori, jucăriile. Se vedeau de câteva ori pe an, de sărbători, la aniversarea bunicilor, de ziua lui Prâslea.

„Trei dorinţe?”, repetă din nou copilul, privind în ochi Peştişorul Auriu, care clipi şi dădu voios din coadă. Prâslea ştia că totul este doar o poveste şi că dorinţele îţi sunt îndeplinite de oamenii din jur, nicidecum de o zvârlugă adusă de ape. „Închide ochii şi imaginează-ţi că trei vise de-ale tale ar putea fi împlinite”, spuse Peştişorul, iar copilul zâmbi din nou. Îi plăcea jocul şi în timp ce genele îi tiveau pleoapele ochilor azurii, gândul îl duse la părinţii săi. Şi-ar fi dorit ca măcar o zi din vacanţa lui să fie împreună, să le fie alături Buna şi Bunul, şi prietenii lui, dar ştia că nu se poate. „Contractele…”. Când Prâslea deschise ochii, zvârluga îi alunecă din mâini, se scufundă în apă şi dispăru cât ai zice „peşte”.

Spre seară, băiatul se îndreptă spre casă, de unde venea un miros îmbietor de dulceaţă de vişine. Nici nu se aşeză bine în scrânciobul din bucătărioara de vară când o mână puternică lansă leagănul spre cer, iar două braţe îl prinseră cu drag la piept, când coborî. „Mami, Tati, cum aţi venit?”, întrebă Prâslea, cu gândul la zvârluga pe care o salvase din plasa plina cu pietricele. „Ne-ai chemat, dragul nostru. Mesagerul apelor ne-a adus dorinţa ta”, spuse Mami, în timp ce îi aşeză cochet bereta de marinar, „în această vară vom naviga împreună”. „Sunt gata bagajele, Bunico?”, întrebă Mami, iar stiva de trolere înghesuite lângă uşă îi oferi şi răspunsul.

* * *

În timp ce Prâslea ţinea cârma, ochii i se strecurau printre ape, căutând zvârluga care i-a adus cea mai fericită vacanţă. Ştia că undeva în adâncuri Peştişorul Auriu avea grijă se îndeplinească toate dorinţele rostite din inimă!

Întrebări pentru copil: „Ce înseamnă familia pentru tine?”, „Ce faci când ţi-e dor?”, „Care sunt cele mai mari dorinţe ale tale? Dacă ar depinde doar de tine, cum le-ai îndeplini?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *