Noutăți

Frumuseţile uitate ale Moldovei

Citeam zilele trecute un articol despre cele mai frumoase 25 de aşezări europene pe care ar fi păcat să le ratăm. Or fi ele mai multe, dar autorii 25 selectaseră pe criterii de ei ştiute şi acceptate de noi fiindcă într-adevăr pozele orăşelelor erau spectaculoase.

Am primit invitaţii să ne plimbăm prin „sătucurile cu case din ciocolată din Germania, trecând prin frumoasele si coloratele sate din țările scandinavice, cochetele orașe de coastă italiene, captivantele sate de munte ale Elveției, orășelele medievale ale Spaniei ori așezările de poveste ale Franței”. Ce să spun, tare frumos, dar mult mai mult mi-a plăcut marketingul asociat acestei poveşti. Oamenii ăia chiar ştiu să vândă turism, chiar le pasă de locurile unde stau şi chiar ştiu saă facă bani din ceea ce le-a dat Dumnezeu, le-a oferit natura şi le-au lăsat urmaşii lor. Spre comparaţie, noi, românii, nu ştim şi nici nu vrem să învăţăm.

Aşezări de vis are şi România, de care ne bucurăm doar noi şi câţiva turişti care au ajuns din întâmplare pe la noi. Noroc de Prinţul Charles că a scos în lume un sat de care nu mai auzise nimeni, Viscri, şi care a devenit imediat o ţintă turistică. Mare baftă am avut cu Snoop Dog, rapperul american care a venit la Bogata, în România, după ce se aflase virtual în această localitate grație unei greșeli de ortografie într-o postare pe Instagram. Din punctul meu de vedere, multe dintre agenţiile de turism nu-şi fac deloc treaba şi sunt doar nişte ghişee de unde poţi cumpăra bilete de călătorie spre destinaţii la modă.

Puţini încearcă să găsească trasee inedite, să scoată la iveală locuri frumoase din România, să promoveze aşezări mai puţin cunoscute, care incredibil de cochete. Să luăm, ca exemplu, Moldova, despre care turiştii ştiu doar că are mănăstiri frumoase, monumente istorice şi gastronomie. Pe agenda oricărui român dornic de vacanţă în nord-estul ţării sunt trecute lăcaşurile din Bucovina şi Neamţ, vreo câteva staţiuni, Slănic Moldova şi Vatra Dornei fiind cele mai cunoscute. Puţini însă au aflat de Tudora şi Vorona, două comune din Botoşani care te lasă fără suflare imediat ce ai făcut primii paşi pe străduţele cochete, de Palanca, o aşezare de orieri din Bacău, unde se prepară celebra brânză în coajă de copac sau de Sabasa, un sătuc de munte de unde a pornit povestea Vitoriei Lipan. Nu uitaţi să treceţi în agendă şi Pădureniul, o comuna vasluiană celebră mai degrabă peste hotare decât în România, prin artiştii săi. Ce-i drept, nu sună chiar frumos, mai ales pentru românii snobi, să-ţi petreci concediul la Pârâul Cârjei, unde sătuc nemţean frumos foc şi locuit de oameni cu inimă mare, dar cu siguranţă o astfel de vacanţă te încarcă enorm şi îţi poate umple albumul de amintiri fabuloase. Cu mult mai bine sună să te lauzi că te-ai pârlit câteva zile la Mamaia, printre fumul ţigărilor cocălarilor care au asediat staţiunea şi claxoanele celor cărora li se pare că faleza este locul perfect pentru întrecerile automobilistice, dar o astfel de vacanţă sună mai degrabă a coşmar decât a perioadă de linişte. Şi când vom vorbi despre concedii, vă invit să priviţi cu atenție în jur, să adunaţi cât mai multe date despre frumuseţile României şi să punem la punct o listă cu cele mai cochete aşezări de care puţină lume şi care ar merita promovate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *