Noutăți

Ritualuri de Sânziene, noaptea în care se îndeplinește orice dorință. Ce trebuie să faci

Credincioşii ortodocşi prăznuiesc pe 24 iunie Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul sau Sânzienele, sărbătoare cu multe conotaţii populare, în special legate de dragoste şi fertilitate. Naşterea lui Ioan Botezătorul a avut loc cu şase luni înainte de cea a lui lisus Hristos. Sărbătoarea a fost atestată documentar în secolele IV-V, când a fost fixată şi data Crăciunului.

Sânzienele, zânele bune care aduc belşug şi dragoste

Deşi sunt asociate sărbătorii creştine a Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, Sânzienele îşi au originea într-un străvechi cult solar, iar sărbătoarea se mai numeşte în unele locuri şi „Cap de vară”. Se spune că în această zi amuţeşte cucul. Pasărea cântă doar trei luni pe an, de la echinocţiu de primăvară (21 martie) până la solstiţiul de vară (21 iunie) sau de Sânziene (pe 24 iunie).

Spre deosebire de surorile lor Rusaliile, care sunt rele, Sânzienele sunt zâne bune, care îşi folosesc magia în scopuri benefice. Ele sunt foarte frumoase şi pot fi văzute dansând în poieni sau păduri în noaptea sărbătorii lor. Se spune despre ele că sunt zâne ale câmpului, că aduc belşug şi dragoste, că le oferă puteri magice plantelor de leac, care trebuie culese chiar de ziua lor pentru a-şi păstra proprietăţile benefice. După sărbătoare, puterea plantelor medicinale scade.

În noaptea de Sânziene se aprind focurile ritualice, se culeg florile care poartă numele sărbătorii şi se împletesc cununi. Dacă a doua zi vor fi pline de rouă, e semn de căsătorie în acel an. Se spune că în noaptea în care se deschide Cerul se împlineşte orice dorinţă, dacă este spusă din inimă. Dacă vă doriţi belşug, cereţi şi vi se va da. Dacă doriţi linişte, aduceţi pacea mai întâi în voi, apoi veţi primi aceeaşi stare şi de la cei din jur. Dacă vă doriţi o relaţie stabilă, clarificaţi exact cum trebuie să arate, ce vă place şi ce nu la persoana dragă şi lansaţi gândul în Univers. Nu uitaţi că intenţia, adică energia cu care lansaţi gândul (fie bună sau nu) este cea care determină materializarea.

Este un context considerat greu, dar poate fi, de fapt, un privilegiu şi conţine potenţialul unei înnoiri în mintea, familia şi viaţa noastră. Este momentul în care ne cade un văl de pe ochi şi vedem consecinţele alegerilor noastre. Ne schimbăm priorităţile, ne amintim de visuri pe care le-am abandonat şi le înviorăm. Renunţăm la altele, care nu erau ale noastre, ci erau împrumutate sau cu iz de ambiţii. Multe uşi se vor deschide şi multe declicuri se vor face în conştiinţa noastră. Asta presupune conştientizare, profunzime, asumare, ieşire din comoditate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *