Noutăți

Ziua Sfinților Apostoli Petru și Pavel – miezul verii agrare și începutul secerișului

Pentru creștinii ortodocși, astăzi este o sărbătoare foarte mare – ziua Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Despre Petru se știe că a fost fiul lui Iona și fratele Apostolului Andrei și că s-a născut în Betsaida Galileei. A fost pescar, iar după ce și-a mărturisit credință în Hristos, s-a lepădat de El când a fost prins spre a fi răstignit. Sfântul Petru a murit răstignit pe cruce, cu capul în jos, în anul 67, pe 29 iunie, potrivit crestinortodox.ro.

 Pavel era originar din Tarsul Ciliciei și a luptat împotriva creștinilor. După ce a fost botezat de către episcopul Damascului, a pornit în trei mari călătorii misionare și a scris 14 epistole care se găsesc în Sfânta Scriptură. A fost decapitat din porunca împăratului Nero, în anul 67.

În tradiția românească, sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel este cunoscuta sub numele de Sânpetru de Vară pentru că marchează miezul verii agrare și începutul secerișului. Despre el se spune că mergea însoțit de Dumnezeu, căruia i-a fost bun sfetnic și care i-a încredințat porțile și cheile Raiului, unde era stăpân peste camarile cerești și hrănea animalele sălbatice, mai ales lupii. De altfel, se spune despre Sfântul Petru că era patronul lupilor. Se spune după sărbătoarea apostolilor nu mai canta cucul și privighetorile și că apar licuricii, daca Sânpetru vă pocni din bici. Licuricii vor fi călăuze celor rătăciți pe drumuri de munte sau în pădure. Se mai spune că în ziua de 29 iunie, oamenii pistruiați trebuie să se spele pe față cu apa la miezul nopții, când va cânta cocoșul.

Maura ANGHEL

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *