Noutăți

Donație importantă pentru Universitatea Națională de Arte „George Enescu”

Marbo Trade București a sprijinit Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, donând 24 de dispozitive pentru console virtuale de lumini (interfețe care traduc semnalul de pe laptop și-l trimit spre dimmer/surse inteligente). Beneficiarii acestor dispozitive sunt studenții de la specializăriile regie și coregrafie, cursul de light&sound design. Aceste dotări nu ar fi fost posibile fără ajutorul profesorului Adrian Buliga, regizor & lighting designer răspunzător de acest curs.

Adrian Buliga a vorbit despre sprijinirea mediului artistic prin acest fel și despre legătura pe care a format-o cu cei de la Marbo Trade. „Una din întâlnirile mele marcante pe plan profesional a avut loc la București cu Apart Productions. Îi descoperisem online și văzând că au un profil profesional captivant, am ajuns să intru în contact. Un motiv în plus era că Andrei Preduț, lighting designer la Apart lucra cu pupitre de lumini ChamSys. Între timp, mă hotarâsem să achiziționez o comandă de lumini. Fiind în prospecție, mă documentam, testam și într-un final, am ales ChamSys MagicQPC Wing pe care l-am luat de la Marbo Trade, reprezentanța ChamSys în România”, a spus Adrian Buliga.

După o serie de discuții telefonice, a descoperit niște oameni foarte deschiși și chiar prietenoși. Un an mai târziu, ajuns în București, după vizita la Andrei Preduț, manager la Apart Productions și un bun prieten, a mers împreună într-o vizită neanunțată la Marbo Trade unde i-a cunoscut pe Bogdan și Mariana Grădișteanu, cei pe umerii cărora se sprijină reprezentanța ChamSys, Clay Packy, ADB Stagelight, Portman, Luminex, Wireless Solution DMX, Unirig & Osram. „După un tur al spațiului în care-și desfășoară activitatea, am avut discuții prelungite despre demersul meu de a crește interesul studenților de la Facultatea de Teatru din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași în abordarea luminii de la scenă, de la conceptualizare, instalație, programare și până la execuție. Toate acestea se întâmplau deja la cursul de Light & sound design. Lucram cu comanda ChamSys MagicQ PC Wing și cu soft-ul dedicat pe laptop. Am avansat și ideea construcției unui laborator de lumini, asemănator celui de la ILo, Amsterdam, institutul de lighting design unde m-am format. Am avut o discuție mai mult decât plăcută în intervalul de timp petrecut acolo. Peste câteva săptămâni, Bogdan Grădișteanu îmi propune un ajutor nebănuit pentru cursul de light design de la Iași. Recunosc, m-a surprins să aflu de intenția Marbo Trade de a susține studenții de la Iași prin asigurarea de dongle-uri, interfețe DMX pentru pupitrul virtual ChamSys cu ajutorul căruia studenții pot lucra individual și pot avea propria comandă de lumini. E important de precizat că interfețele le rămân și după absolvire și că generațiile următoare se vor bucura de același cadou. Mai ales, în acest context restrictiv, este vital ca realizatorii unui spectacol (regizori, coregrafi) să știe să lucreze cu lumini și sunet pentru a minimiza numărul de implicați la o producție. Găsesc încurajator un astfel de gest care face ca lumina să devină accesibilă viitorilor creatori de spectacole. Mai mult decât atât, rezonanța și suportul pe care le-am găsit la Marbo Trade mă face să cred că visul împlinit a fost inițial un gând la care universul a conspirat să-l împlinească”, a continuat Adrian Buliga.

Donatorii de la Marbo Trade București au fost de acord să răspundă afirmativ și să vorbească despre determinarea lor în ceea ce privește sprijinirea sistemului educațional: „Din momentul familiarizării cu echipamentele ChamSys, fiind convinși de calitatea softului deosebit de prietenos, echipa Marbo Trade a încercat și după cum se vedea, am reușit să îi familiarizăm pe Lighting Designerii din România cu aceste produse de calitate.

Am fost plăcut surprinși de vizita domnului profesor Adrian Buliga la noi la firma, iar în urma discuțiilor avute, am reacționat imediat când am aflat de intenția dânsului de învățarea și pregătirea studenților în domeniul de programare a luminilor. Deoarece am considerat că este un început promițător pentru dezvoltarea profesiei de Lighthing Designer în domeniul artistic, am luat hotărârea de a ajuta la promovare și  pentru a atrage cât  mai mai mulți oameni care speram că se vor dedica acestei profesii, „de a te juca vizual cu lumina”, de a realiza scene de lumini cât mai diverse, ușor de manevrat, având în vederea faptul că piața echipamentelor de lumini este în continuă dezvoltare.

Ne-am gândit și am luat această decizie, pentru a-i ajuta pe studenți, să cunoască funcțiile de bază în programarea luminilor inteligente și convențioanale, pentru ca în momentul în care își vor termina studiile și vor începe să lucreze pe o consola de programarea a acestor lumini, idiferent dacă este teatru, televiziune, concerte live, etc., aceștia să știe pe ce butoane să apese, să poată crea într-un timp scurt, diverse scene de lumini necesare. Sperăm că acest lucru să dezvolte interesul ai altor viitori studenți.”

Așadar, tinerii studenți pasionaţi de lumini şi sunet, dornici să capete experienţă în domeniul light&sound design au posibilitatea de a lucra cu Adrian Buliga regizor&lighting designer.

Cu un program intensiv, studenții vor dobândi cunoştinţe practice și vor câștiga experienţă lucrând în studioul special destinat lor, identificând subiecte şi experimentând prin intermediul acestor dispozitive.

Lavinia Lazăr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *